Kwezel

Theatraal werk van Marius Bruijn

Wanda5of Wanda’s Woeste Land

In de zomer van 2008 bestond Staatsbosbeheer 100 jaar op Vlieland. De jongeren-milieu-educatie groep IVN-Woesteland greep dit aan om een festival te organiseren op het eiland: Het Woesteland Spektakel.
Belangrijk onderdeel van dit spektakel was locatietheater Wanda’s Woeste Land.

Concept & regie: Marius Bruijn
Vormgeving: Anabel Frolich
Spel, kostuum en decor: Deelnemers Woesteland
Liedtekst: Drijfhout
Productie: IVN Woesteland
Met dank aan Staatsbosbeheer
Vlieland, augustus 2008

Wanda1 Wanda7

De Wanda Sage

De voorstelling Wanda’s Woeste Land is een bewerking van de middeleeuwse Wanda Sage.

Dit verhaal verteld over een mythische Koningin Wanda. In de 13e eeuw vorstin van Vlieland, dat toen nog GEEN eiland was. Ze woonde aan de kust in een kasteeltoren op het hoge duin. Op deze vorstin ruste een vloek. Wanneer haar zonen elkaar zouden vermoorden zou de zee wraak nemen en Wanda’s land verwoesten.

In het verhaal komen ook twee monniken aan bod. Ze willen een kanaal graven door Wanda’s land.

Kwaad als Wanda hierover is stuurt ze haar Zoon worp op de monniken af om hen te verjagen. De mannen raken in gevecht en Worp vermoord een monnik. Het valt te raden: deze monnik blijkt een verdwenen zoon van Wanda te zijn.

Zo komt de vloek toch nog uit. De zee kwam en spoelde Wanda’s land weg. Zo ontstond de Waddenzee. Alleen het hoge duin bleef droog, wat wij nu kennen als het eiland Vlieland.

Wanda3 En wat is er waar van dit verhaal? De monniken hebben zeker bestaan en ze hebben een kanaal gegraven. Waarschijnlijk heeft de Noordzee mede via dit kanaal makkelijker het achterland binnen kunnen stromen tijdens grote stormen. Het water rukte langzaam op en de Waddenzee verscheen. Ten zuiden van Vlieland loopt nog altijd een geul met de naam Monnikensloot.

Wanda6 Voorstelling
Met de deelnemers van Woesteland, jongeren tussen de 16 en 25 jaar, maakte ik een theatervoorstelling die gespeeld werd in de Vlielandse duinen voor de bezoekers van het Woesteland spektakel. De bezoekers wandelde een korte tocht door de duinen langs verschillende scènes. De tocht, en het theaterstuk, eindigde bij de Waddenzee.