Kwezel

Theatraal werk van Marius Bruijn

Lennaert Nijgh’s TOBIA

TobiaMEDIUM15 jaar na de dood van Lennaert Nijgh presenteert Marius Bruijn ism uitgever Hans Kusters het audioboek Tobia. Het audioboek  bevat een bewerking en bloemlezing van de roman Tobia van Nijgh, ingesproken door Jeroen Krabbe en Marius Bruijn, met muziek van Niels van der Weiden, Astrid Nijgh en Frank Vander Linden.

In de cultroman Tobia uit 1971 noteerde liedjesschrijver Lennaert Nijgh zijn deels verzonnen avonturen als student in de jaren ’60. Conservatieve ouders, strandfeesten, Provo’s en artiesten als Ramses Shaffy en Boudewijn de Groot komen voorbij. Hij steekt de draak met de ideaalbeelden van jeugdculturen, protesten en seksuele bevrijding.

Met het onhandige personage Tobia als alter ego beschrijft Nijgh zijn wanhopige zoektocht naar een vrouw, die hij als ‘beroemd dichter’ toch zou moeten kunnen vinden. Een zoektocht die in feite tijdloos en universeel genoemd kan worden.

De seksuele revolutie scheen een wel zeer papieren tijger te zijn en het mocht dan waar zijn dat er tegenwoordig maar raak gedaan werd, dat werd het in ieder geval noch mèt hem, noch dóór hem.”

Lennaert Nijgh in ‘Tobia’

 

 

Astrid Nijgh en Frank vander Linden zingen twee nooit eerder gebruikte liedjes van Nijgh uit de periode van Tobia.

Beluister hier een fragment:

Te horen zijn Jeroen Krabbé, Astrid Nijgh en Marius Bruijn.

Bestel het audioboek HIER  Isbn 9789079390410  of via marius(a)kwezel.nl

Bij de CD-presentatie speelde Marius een theatrale bewerking van Nijgh’s cultroman Tobia in de Pletterij te Haarlem.  Deze gelegenheidsvoorstelling heeft de vorm van een muzikaal live-hoorspel. Muzikanten en acteurs brengen zo de avonturen van de anti-held Tobia tot leven.

Beluister hier een scene uit de presentatie in de Pletterij.

Spel: Marius Bruijn, Bert Apeldoorn, Cyrelle Failé, Alexander de Bruijn. Muziek: Matthijs Tuijn, Niels van der Weiden, Cyrelle Failé. Zang: Judith Wesselius, Joost Verhagen.