Kwezel

Theatraal werk van Marius Bruijn

Muiderslot Zomertheater

Elke zomer speelt er een historische familievoorstelling op de binnenplaats van het Muiderslot.
Deze voorstellingen worden geschreven en gespeeld door Imre Besanger en Marius Bruijn.

De Zoen van Jacoba

In 2018 speelden we de voorstelling ‘De Zoen van Jacoba’, over het historische vredesverdrag tussen Gravin Jacoba van Beieren en Hertog Filips van Boergondië. Een verdrag dat de geschiedenis in ging als de ‘Zoen van Delft’. De voorstelling was voor alle leeftijden en, aangezien het Muiderslot veel buitenlandse bezoekers trekt, geheel zonder tekst.

De voorstelling werd gemaakt en gespeeld door poppenspelers/acteurs Bert Apeldoorn en Marius Bruijn. De poppen werden gemaakt door Babiche Ronday en Marius Bruijn.
..ZoenJacoba4

De geheime sleutel
..

GeheimeSleutel4In 2017 speelden we De Geheime Sleutel. Deze voorstelling ging over de belegering van het Muiderslot in 1507, door de Hertog van Gelre. Slotbewaarder Jodocus en zijn dochter Liesbeth proberen te voorkomen dat de Geldersen het slot innemen en zo kunnen doorstoten naar Amsterdam.

 

In 2016 spelen we Floris en de Trotse Torens. Deze voorstelling gaat over de bouw van het Muiderslot, en de inrichting daarvan. het sluit daarmee aan bij het jaarthema van het Muiderslot: Wonen in de Middeleeuwen.

TrotseTorens1TrotseTorens3In de voorstelling zien we hoe het Muiderslot eigenlijk een vierkant kasteel is geworden. Voor ons voelt dat nu vrij logisch maar in de bouwtijd van het Muiderslot waren ronde kastelen eigenlijk nog in de mode.

TrotseTorens2Scherm2Gravin Beatrijs wil het kasteel graag rond hebben maar rondreizend handelaar Diederik weet haar ervan te overtuigen dat een vierkant kasteel beter is.

.

.

Kenmerkend aan deze zomervoorstelling is dat graaf Floris V door een kind uit het publiek gespeeld zal worden. Het is dan ook een zeer interactieve voorstelling. Het feit dat kinderen meespelen was altijd al van belang op het Muiderslot, maar deze voorstelling onderscheid zich doordat de kinderen geen ridders of soldaten spelen. Geweld speelt in deze voorstelling dus geen rol.

.
Pen of het Zwaard 3
Pen of het Zwaard 7Pen of het Zwaard 8In 2015 ging het over de beroemde schrijver P.C. Hooft die ineens te maken krijgt met een Spaanse belegering van het kasteel, anno 1629. Alhoewel hij verantwoordelijk is voor de veiligheid van het Gooi wil hij liever schrijven dan vechten.

PC Hooft: De Pen of het Zwaard Tekst: Marius Bruijn en Imre Besanger.
Spel: Bert Apeldoorn, Marius Bruijn, Imre Besanger, Sanne Kol, Niels van der Engh en Rianne Vrieling.

In de zomer van 2013 en 2014 speelde er een historische voorstelling over Graaf Floris V.
Uitgangspunt bij deze voorstellingen is het verbeelden van het leven en de verhalen van Floris V, Neerlands beroemdste ridder (toch?) en bouwheer van het Muiderslot.
BeatrijsportretFloris1a

Het Lot van Floris

In de zomer van 2014 werdt iedere dinsdag en donderdag de spannende familievoorstelling “Het Lot van Floris” op het slotplein gespeeld. Na het succes van “De Wraak van Floris” vorig jaar, gaat de graaf opnieuw op pad en nodigt bezoekers uit mee te spelen in dit bloedstollende en vooral humorvolle avontuur.

Floris de Vijfde is graaf van Holland. Hij wil maar een ding: koning worden, net als zijn vader. Als de Schotse koning plotseling overlijdt, pakt Floris zijn kans. Hij vertrekt naar Schotland om de troon in de wacht te slepen. Er volgt een spannende tocht dwars door Engeland en Schotland. Zal het de graaf lukken om zijn droom waar te maken?

Het lot van Floris wordt gespeeld door theatermakers Marius Bruijn, Imre Beanger, Jorick Jochims en Ilse Ossendorp en de stagiaires Annemijn Sluis van de opleiding artiest aan het ROC Amsterdam en Jael Bax van het ROC Flevoland.
beeldwraakvanfloris

In de zomervakantie van 2013 wordt iedere woensdag de spannende familievoorstelling “De wraak van Floris” op het Muiderslot gespeeld. Bezoekers worden op het kasteel meegesleept in dit bloedstollende en vooral komische avontuur over graaf Floris de Vijfde.
Muiderslot De Wraak van Floris2

Het is 1282. Graaf Floris voert al jaren een verbeten strijd tegen de West-Friezen, om de moord op zijn vader te wreken. Ditmaal lijkt een overwinning binnen handbereik. Zal het de graaf en zijn ridders lukken?

De Wraak van Floris wordt gespeeld door theatermakers Marius Bruijn en Imre Bésanger en de stagiaires
Perdita van Estrik van De Nederlandse Musical Academie en Jael Bax van de opleiding artiest aan het ROC Flevoland.