Kwezel

Theatraal werk van Marius Bruijn

Lanseloet

In 2023 herneemt Theater Kwezel een heuse klassieker uit de middeleeuwse Nederlandse literatuur: Lanseloet van Denemarken.

Dit verhaal, uit de ‘abele spelen’ gaat over ridderschap, onmogelijke liefde en seks-voor-het-huwelijk. Anders dan veel andere middeleeuwse verhalen is Lanseloet een tijdloos avontuur dat dus zeer geschikt is voor een modern publiek. De behandelde thematiek rond liefde, bedrog en verschillende opvattingen van huwelijkse trouw, gaat door alle tijden en culturen heen, maar is toch zeer kenmerkend voor de literatuur van de late middeleeuwen.

Lanseloet is een festivalvoorstelling die oude muziek en literatuur toegankelijk maakt voor een breed publiek. Liefde en humor, ridders, jonkvrouwen en muziek maken Lanseloet tot een levendig geheel. Uitgangspunt blijft evenwel de tekst uit de vroege 15e eeuw, eigentijds gebracht.

Duur: ca 25min.

Agenda najaar 2023:

  • 27 augustus, Middeleeuwse Jaarmarkt, preHistorisch Dorp Eindhoven
  • 17 september, StellingenFestival, Appelscha
  • 9 december, Midwinterfair, Archeon
  • 10 december, Midwinterfair, Archeon

In Nijmegen speelden we eerder al de eerste try-outs van Lanseloet op het Gebroeders van Limburgfestival. De interactie met het publiek was van belang en werkte goed. De combinatie van originele middeleeuwse teksten, muziek, en hedendaagse uitleg werd erg gewaardeerd.

Speellijst 2019:

  • 23 november, Hoofdwacht, Grote Markt te Haarlem
  • 26 oktober, Witte Kerk, Benningbroek (Medemblik)
  • 29 september, Bruegel Festival, Beringen
  • 29 september, Oogstfeest Kasteel Doorwerth
  • 13 april, Elfia festival, Kasteel de Haar
  • 2018 – try outs- Gebroeders van Limburgfestival, Nijmegen

Lanseloet is gemaakt door:

Marius Bruijn, tekstbewerking, spel en zang

Roosmarijn van Lint, spel en zang

Wouter Kuyper, muziek en compositie

Bekijk een fragment uit ‘Lanseloet’, opnames gemaakt tijdens de try-out in Nijmegen.

 

Marius Bruijn, theatermaker en acteur.
Als erfgoedspecialist en theatermaker (Toneelacademie Maastricht) weet Marius de geschiedenis tot leven te brengen. De afgelopen jaren was hij te zien in verschillende theaterproducties rond historische thema’s. Zo maakte hij jaarlijks familievoorstellingen over Ridder Floris voor het Muiderslot. Daarnaast speelt hij als acteur op zomerfestivals als De Parade, Parksessies, Onderstroom en Theateravenue.
Roosmarijn van Lint, zangeres en actrice.
Roosmarijn van Lint is bekend van de Middeleeuwse / oude muziek- formatie ‘Goet Ende Fyn’, waarmee zij al jaren speelt in Nederland, Belgie en Duitsland.
Ze begon aan de Toneelacademie Maastricht stapte over naar het Conservatorium in Rotterdam. Hier voltooide zij de opleiding Muziektheater.
Ze speelde o.a. in musicals als ‘Jesus Christ Superstar’, ‘Pierre Cuypers’ en ‘Narnia’ en in theatershows op de ‘Mein Shiff’ cruise bij TUI cruises.
Wouter Kuyper, muzikant en componist
Luit-, fluit- en vooral doedelzakspeler Wouter is met name bekend van folk- en balfolkgroepen als Lirio, Laroux en Wouter-en-de-Draak.  Daarnaast speelt hij o.a. Met Roosmarijn in de Middeleeuwse muziekgroep Goet Ende Fyn. Binnen de Nederlandse wereld van oude muziek en folk is Wouter een begrip.
 In ‘Lanseloet’ speelt Wouter schalmei, portatief, hommel, koehoorn, doedelzak, chalumeau en mandoline